Hő- és füstelvezetés

Hő- és füstelvezetés

Biztonság, gazdaságosság, esztétikum, praktikum… Ugye ismerős szempontok? Kritériumok, amelyek egy épület tervezésekor minden kétséget kizáróan felmerülnek.

 

Mára ugyanis amellett, hogy használhatósági és formai szempontból is kifogástalanul meg kell felelni a követelményeknek, a létesítményt használok biztonsága például szintén alapkövetelmény lett. Ehhez tartozóan pedig az élet és értékvédelmet ellátó rendszerek egyik alapvető részeként, kiemelt figyelmet kapnak a hő- és füstelvezető rendszerek. A hő- és füstelvezető rendszerek megtervezésénél és telepítésénél is rendkívüli gondossággal kell eljárni. Már a tervezés fázisában fontos, hogy kiderüljenek a megrendelő igényei, és az épület üzemeltetési szempontjainak megfelelő rendszer készülhessen. A hő- és füstelvezető rendszer az élet és vagyonvédelmen túl kiválóan alkalmas szellőzési funkció ellátására.

 

De miért is fontos a hő- és füstelvezetés?

 

Az emberi élet megóvása. Számos adat bizonyítja ugyanis, hogy a tűz okozta halálesetek legnagyobb részében (kb. 90%-ban) a füst, illetve a füstmérgezés (a belélegzett szén-monoxid már néhány lélegzetvételt követően eszméletvesztést okozhat) hatásai miatt következnek be.  A sűrűn gomolygó füst lényegesen vagy akár teljesen lecsökkenti a látótávolságot, ezzel megnehezíti a menekülési útvonalak megtalálását, jelentősen lassítva a menekülés sebességét.

 

Egy-egy tűzeset alkalmával, a zárt térben hatalmas mennyiségű hő és káros anyag tódul fel, amely a bent lévő ingóságokban is rendkívüli károkat okozhat. A jól kiépített rendszer tehát az élet védelmén túl vagyonvédelmi szempontból is elengedhetetlen. Ilyen esetekben, a legfőbb cél a tűz időtartamának és terjedésének redukálása.  Tűzesetnél nagyon fontos tényező, hogy a kiérkező tűzoltók mennyi időn belül tudják megfékezni a lángokat. Ebben is óriási segítséget tud nyújtani a jól kiépített hő- és füstelvezetés, amely megakadályozhatja a további károk keletkezésesét.

 

Az hő- és füstelvezetés kiépítése tehát több szempontból is fontos. Ezen szempontok figyelembe vételével szakembereink készséggel állnak rendelkezésre, hogy az Ön számára legmegfelelőbb rendszer kialakítására.

Felmerülő kérdésekben állunk rendelkezésére.


Hírek: ETC épületautomatika

Levelezési Cím változás

Levelezési címünk 2019.08.31-el megváltozott. Új levelezési címünk 2040 Budaörs, Budapesti út 120.

Hír

2019.08.31-el levelezési címünk megváltozott. Új levelezési címünk: 2040 Budaörs, Budapesti út 120.

Újdonság

Üzenet küldése