GYAKORI KÉRDÉSEK (GYIK)

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet alapján a Hő-és füstelvezető rendszer elemei fél évente karbantartás kötelesek. Ez a füstelvezető nyílászárókra, légutánpótló nyílászárókra és a vezérlés elemeire is érvényes.

Nem. A Hő-és füstelvezető rendszer karbantartását csak tűzvédelmi szakvizsgával és a telepített eszközökhöz megfelelő szakismerettel rendelkező személy végezheti. Fontos, hogy a karbantartó rendelkezzen a gyártó cégnél licensz szerződéssel az esetleges szoftver frissítések miatt.

Az OTSZ részletesen leírja milyen esetekben hogyan kell az adott épületben a hő- és füstelvezetést kialakítani

 • 1200m2-nél nagyobb alapterületű helyiségeben
 • tömegtartózkodásra szolgáló helyiségben
 • menekülési útvonalon a füstmentes lépcsőház, a füstmentes előtér és a tűzgátló előtér kivételével
 • 100m2-nél nagyobb alapterületű pinceszinti helyiségekben
 • fedett átriumokban

A hő-és füstelvezető rendszerek tervezése minden esetben tűzvédelmi tervező feladata az OTSZ alapján, a tűzoltóval egyeztetve.

Levegő utánpótlásnál nem szükséges az együtt minősítés. Elég ha a légpótlásban résztvevő eszközöknek meg van a teljesítmény nyilatkozata.

Nem, ebben az esetben is meg kell szorozni az OTSZ szerinti Cv értékkel.

Nem. Az RWA vezérlőközpontok rendelkeznek beépített szünetmentes tápegységgel.

A technológia lényege, a gravitációs kürtőhatás útján végbemenő természetes tűzeseti átszellőztetés, vagyis hogy a felgyülemlett hő és a forró égésgázok szabadba vezetéséhez szükséges légáramlatot, huzatot hozzon létre. A légáramlat létrehozásához legalább két különböző helyen elhelyezett nyílászárót kell megnyitnunk a riasztási parancstól számított 1 percen belül.

   • Egy-egy tűzeset alkalmával a zárt térben hatalmas mennyiségű hő és káros égésgáz gyűlik fel, amely a bent lévő ingóságokban is rendkívüli károkat okozhat. A jól kiépített rendszer tehát az élet védelmén túl vagyonvédelmi szempontból is elengedhetetlen. Ilyen esetekben, a legfőbb cél a tűz időtartamának és terjedésének redukálása.  Egy tűzesetnél rendkívül fontos szempont, hogy a kiérkező tűzoltók mennyi időn belül tudják megfékezni a lángokat. Ebben is óriási segítséget tud nyújtani a jól kiépített hő- és füstelvezetés, amely megakadályozhatja a további károk keletkezését. Mindezek függvényében a hő- és füstelvezető, valamint a tűzjelző rendszerek megtervezésénél és telepítésénél ezért fokozott figyelemmel kell eljárni.
   • Az hő- és füstelvezetés kiépítése tehát több szempontból is fontos. Ezen szempontok figyelembe vételével szakembereink készséggel állnak rendelkezésre, az Ön számára legmegfelelőbb rendszer kialakítására.

Hő-és füstelvezető rendszer telepítését csak tűzvédelmi szakvizsgával és a telepítendő eszközökhöz megfelelő szakismerettel rendelkező személy végezheti.

A telepítése olcsóbb a CO2 kupolának, de az üzemeltetése drágább. Téves riasztás esetén a CO2 kupolát felül kell vizsgálni és a patront is cserélni kell, illetve nem lehet szellőztetésre használni. A motoros kupolát lehet szellőztetésre is használni, ami üzemeltetés szempontjából előnnyel járhat.

A nyílászáró profiljának és a motornak együtt minősítve kell lennie. Illetve olyan személynek kell a szerkezetet összeépíteni aki az adott típusra szakvizsgát tett.

Nem, a tűzoltó egyedi eltérési engedélyt adhat. pl. műemlék jellegű épületnél.

A geometria nyílás felület és a nyitásszöghöz tartozó Cv érték szorzata.
Füstelvezető nyílászáróknál a minősítésben lévő Cv érték táblázat használható, légutánpótlás esetén az OTSZ-ben lévő táblázatot lehet használni.

A vezérlés és a motorok, illetve vészkapcsolók közé minden esetben 30 perces tűzálló kábel szükséges funkciómegtartó nyomvonalon rögzítve. A vezérlőközpontok 230V-os betáplálásához nem szükséges tűzálló kábel.

 • Ma amellett, hogy használhatósági és formai szempontból is kifogástalanul meg kell felelni a követelményeknek, a létesítményt használók biztonsága is alapkövetelmény lett. Ehhez tartozóan pedig az élet- és értékvédelmet ellátó rendszerek egyik alapvető részeként kiemelt figyelmet kapnak a hő- és füstelvezető rendszerek. Ezek megtervezésénél és telepítésénél is rendkívüli gondossággal kell eljárni.
 • Az NRWG a füst- és hőelvezető berendezések összefoglaló neve. Egy mozaik szó, mely a német, „Natürliche Rauch und Wärme Abzugsgeräte” szavakból ered, ami magyarul „Természetes Füst és Hő Elvezetést” jelent.
 • Az RWA (Rauch und Waermeabzugs Anlage) egy füst- és hőelvezető típus. Alkalmazásukat szabványok, jogszabályok írják elő (OTSZ) középületeknél (kórház, irodaház, sportcsarnok, iskola, bevásárlóközpont, stb.).

Megbízható és kellő szakmai tapasztalattal rendelkező csapatot keres, amely nemcsak telepíti, de karban is tartja, az általa kiépített hő- és füstelvezető rendszert?